Contemporary, Sustainable living spaces
Contemporary, Sustainable living spaces
Contemporary, Sustainable living spaces
Contemporary, Sustainable living spaces

the black horse, moss bank, st helens

Design

Care has been taken to find the appropriate scale and massing
to be sympathetic with and provide a good interface with the surrounding context. Within the development there is a hierarchy of building heights and types in-keeping with the character of the Moss Bank Road, the proposed development maintains the prevalent two storey massing along the main route.

However, once within the scheme, the creation of a shared courtyard centred around the large retained oak tree will provide a very different spatial quality to the existing surrounding streets.

Therefore in order to provide containment to this space and to complement the scale of the tree, the vertical scale of the proposed dwellings is to be increased with the introduction of elements of three storey massing.

Location

  1. The open nature of Clinkham Woods is a strong green feature
    along Moss Bank road, providing relief from the continuous ribbon
    of residential development. This positive relief is currently diluted by the poor quality open car park of the Black Horse Inn.
  2. The careful arrangement of the proposed houses intentionally act to restrict the currently open views into the site in order to
    contrast the open aspect of Clinkham Woods opposite, strengthening the visual impact of this positive green space. The position of the gateway into the site then also acts to frame the retained oak tree on the site.
    The location of the oak, directly opposite the entrance to Clinkham Woods, then begins to form a strong visual axis between the green open space and the heart of the site and also hints at the further green spaces to the north of the site.
  3. The termination of the main axis is marked by a feature gable fronted property that forms a focal point beyond the retained oak.

Site Plan

The housing mix has been composed to respond to provide access to quality homes for the local community. A range of two,
three, four and five bedroom homes will provide a wide variety of options for the community.

As the scheme has been arranged around the central mature tree the smaller, two bed units have been placed to the north and east of the site whilst the larger units benefit from the more generous spacing to the south and west of the site.

Amenities

The site is located on the site of the former Black Horse Inn, occupying the existing car park, bowling green and the footprint of the existing building. The site is thus set within the already established residential area of Moss Bank, benefitting from all the residential amenities such as local shops and outdoor recreation areas etc.

The site also has a bus stop directly outside it, linking back to St Helens town centre and the wider public transport network beyond.